Kako ubrzati dozrevanje paradajza?

Ljubitelji domaćeg paradajza znaju da ova kultura zahteva strpljenje i posvećenost. Paradajz je biljka sa dugim periodom vegetacije, odnosno rasta i razvoja do zrelog ploda. Da biste dobili sočne plodove bogatog ukusa i arome, potrebni su optimalni uslovi tokom ovog procesa.


 

Aktuelnu povrtlarsku sezonu obeležile su nestabilne vremenske prilike, što je dovelo do sporijeg dozrevanja paradajza. Smenjivanje toplih dana i hladnih noći, praćeno visokom vlažnošću zbog rose i čestih kišnih padavina, usporava proces sazrevanja ovog povrća. Ovako nepredvidive vremenske prilike mogu dovesti i do opadanja listova, kao i pojave bolesti, kao što je kasna plamenjača.

Međutim, postoji nekoliko efikasnih metoda kojima možemo ubrzati proces sazrevanja:

Pinciranje i prikraćivanje: Paradajz zahteva pažljivo rukovanje. Pinciranje ili prikraćivanje vrha biljke je ključno. Paradajz je biljka koja konstantno stvara cvetove i plodove sve do prvog mraza. Zato je bitno da se u avgustu obavi prikraćivanje kako bi se hraniva i voda usmerili na već formirane plodove. Takođe, uklanjanje novoformiranih cvetnih grana je korisno.

Uklanjanje zaperaka i nepotrebnih listova: Osim plodova, i zaperak i suvišni listovi troše resurse. Uklanjanje ovih delova ne samo da oslobađa hraniva i vodu, već poboljšava i ventilaciju grma. Ovo omogućava brže sušenje od rose i vlage, čime se plodovi više izlažu suncu, što ubrzava proces zrenja i koncentraciju šećera.

Pravilno zalivanje i đubrenje: Sa bliženjem kraja sezone, smanjujte količinu vode za zalivanje. Blagi nedostatak vlage podstiče dozrevanje i sprečava preveliki vegetativni rast. Takođe, obratite pažnju na đubriva. Biljci više nije potreban azot koji podstiče vegetaciju i može narušiti ukus plodova. U ovom periodu, fokusirajte se na đubriva bogata kalijumom i elementima u tragovima.

Domaći paradajz zahteva pažljivu negu kako bi pružio sočne  ukusne plodove. Usmeravanje energije biljke prema već formiranim plodovima, uklanjanje nepotrebnih delova i pravilna primena vode i đubriva su ključni faktori za brže dozrevanje i postizanje visokog kvaliteta plodova.

(osnazenazena/pixabay)

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*
*