Ljubitelji domaćeg paradajza znaju da ova kultura zahteva strpljenje i posvećenost. Paradajz je biljka sa dugim periodom vegetacije, odnosno rasta i razvoja do zrelog ploda. Da biste dobili sočne plodove bogatog ukusa i arome, potrebni su optimalni uslovi tokom ovog procesa.
Aktuelnu povrtlarsku sezonu obeležile su nestabilne vremenske prilike, što je dovelo do sporijeg dozrevanja paradajza. Smenjivanje toplih dana i hladnih noći, praćeno visokom vlažnošću zbog rose i čestih kišnih padavina, usporava proces sazrevanja ovog povrća. Ovako nepredvidive vremenske prilike mogu dovesti i do opadanja listova, kao i pojave bolesti, kao što je kasna plamenjača.
Međutim, postoji nekoliko efikasnih metoda kojima možemo ubrzati proces sazrevanja:
Pinciranje i prikraćivanje: Paradajz zahteva pažljivo rukovanje. Pinciranje ili prikraćivanje vrha biljke je ključno. Paradajz je biljka koja konstantno stvara cvetove i plodove sve do prvog mraza. Zato je bitno da se u avgustu obavi prikraćivanje kako bi se hraniva i voda usmerili na već formirane plodove. Takođe, uklanjanje novoformiranih cvetnih grana je korisno.
Uklanjanje zaperaka i nepotrebnih listova: Osim plodova, i zaperak i suvišni listovi troše resurse. Uklanjanje ovih delova ne samo da oslobađa hraniva i vodu, već poboljšava i ventilaciju grma. Ovo omogućava brže sušenje od rose i vlage, čime se plodovi više izlažu suncu, što ubrzava proces zrenja i koncentraciju šećera.
Pravilno zalivanje i đubrenje: Sa bliženjem kraja sezone, smanjujte količinu vode za zalivanje. Blagi nedostatak vlage podstiče dozrevanje i sprečava preveliki vegetativni rast. Takođe, obratite pažnju na đubriva. Biljci više nije potreban azot koji podstiče vegetaciju i može narušiti ukus plodova. U ovom periodu, fokusirajte se na đubriva bogata kalijumom i elementima u tragovima.
Domaći paradajz zahteva pažljivu negu kako bi pružio sočne ukusne plodove. Usmeravanje energije biljke prema već formiranim plodovima, uklanjanje nepotrebnih delova i pravilna primena vode i đubriva su ključni faktori za brže dozrevanje i postizanje visokog kvaliteta plodova.
(osnazenazena/pixabay)