Lepotica hrizantema – ukras bašte i korisna biljka!

Hrizantema je cvet koji pleni raznolikošću boja i oblika, ali je takođe i mnogo više od samog ukrasa. Njeni cvetovi imaju duboko ukorenjeno mesto u kulturi, kulinarstvu i tradicionalnoj medicini. Upoznajmo se sa uzgojem hrizantema, njihovom ulogom u kulinarstvu i potencijalnim zdravstvenim koristima.


 

Hrizantema je višegodišnja biljka koja cveta tokom jeseni, donoseći prelepe boje u bašte i životni prostor. Ova biljka preferira sunčana mesta sa dobro dreniranim zemljištem. Pravilno zalivanje i održavanje će osigurati bogatu cvetnu berbu. Neki tipovi hrizantema su pogodni i za unutrašnje uslove, što ih čini odličnim izborom za dekoraciju tokom hladnijih meseci.

Hrizantema u kulinarstvu:

Iako nisu široko poznate kao jestivi cvetovi, neki tipovi hrizantema se koriste u kulinarstvu. Cvasti hrizantema mogu se dodavati salatama ili drugim jelima kako bi se dala posebna vizuelna nota i suptilan ukus. Međutim, važno je napomenuti da nisu sve vrste hrizantema jestive i bezbedne za konzumaciju.  Od onih koje se koriste u ishrani ljudi je azjska šungiku hrizantema.

Tradicionalna medicinska primena:

U tradicionalnoj medicini neki delovi hrizantema koriste se za različite svrhe. U kineskoj medicini, na primer, cvet hrizanteme koristi se za olakšavanje simptoma prehlade, pomaže u snižavanju temperature i smirivanju kašlja. Takođe se koristi za podršku zdravlju očiju. Međutim, treba da se posavetujete sa stručnjakom pre nego što koristite bilo koje biljke u medicinske svrhe.

Hrizanteme su mnogo više od običnih cvetova. Kroz uzgoj hrizantema, možete doneti jesenju raskoš u svoj vrt ili unutrašnji prostor. Neki tipovi hrizantema mogu se koristiti u kulinarstvu kako bi se jelima dodao poseban izgled i ukus. Takođe, hrizanteme imaju svoje mesto u tradicionalnoj medicini kao potencijalni izvor korisnih svojstava. Bez obzira na način korišćenja, hrizanteme donose lepotu i funkcionalnost u mnoge aspekte života.

(osnezenazena/pixabay)

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*
*