Peršun i celer su veoma popularne, ukusne, korisne i zdrave začinske biljke koje se često koriste u kuhinji i u prirodnoj medicini. Gajenje ovih biljaka u bašti ili čak u kućnim uslovima nije komplikovano, ako povedete računa o nekoliko sitnica
Nudimo vam nekoliko korisnih saveta za uspešan uzgoj peršuna i celera.
Peršun:
Izbor lokacije: Peršun preferira sunčane ili delimično zasenčene pozicije. Osigurajte da ima dovoljno sunčeve svetlosti, ali i zaštitu od previše direktnog sunca tokom najtoplijeg dela dana.
Priprema zemljišta: Dobro drenirano zemljište bogato humusom je ključno. Dodavanje komposta ili organskog đubriva poboljšava plodnost zemlje.
Setva i razmak: Seme peršuna možete posaditi direktno u baštu ili početi unapred u saksijama. Pravilno razmaknite sadnice kako bi svaka imala dovoljno prostora za rast.
Zalivanje: Održavajte zemljište ravnomerno vlažnim. Peršun voli konstantno vlažnost, ali izbegavajte prenatrpanost.
Održavanje: Redovno uklanjajte korov i suve listove kako biste omogućili bolju cirkulaciju vazduha i sprečili pojavu bolesti.
Berba: Listovi peršuna mogu se brati tokom cele sezone. Berite spoljne listove kako biste podstakli rast unutrašnjih. Možete koristiti peršun svež ili ga sušiti za kasniju upotrebu.
Celer:
Izbor sorte: Postoje dve osnovne sorte celera – korenasti celer i listasti celer. Korenasti celer se uzgaja radi jestivog korena, dok se listasti celer koristi za listove i stabljiku. Odaberite sortu prema vašim potrebama.
Seme ili sadnice: Celer se može uzgajati iz semena ili kupovinom gotovih sadnica. Ako se odlučite za seme, počnite unapred jer celer ima spor rast.
Zalivanje i vlažnost: Celer voli konstantno vlažno zemljište. Redovno zalivanje je ključno. Takođe, možete dodati malč oko biljaka kako biste očuvali vlagu.
Prihrana: Hranite celer organskim đubrivom bogatim azotom kako biste podstakli rast lišća.
Održavanje: Uklanjajte korov oko biljaka i budite pažljivi da ne oštetite površinske korene kada ga uklanjate.
Berba: Celer se može brati kada dostigne željenu veličinu. Listasti celer se koristi za svežu upotrebu u salatama i jelima, dok se korenasti celer skladišti za kasniju upotrebu.
Sledeći ove savete, možete uživati u svežem i ukusnom peršunu i celeru iz vaše bašte ili sa prozorske daske tokom cele sezone.
(osnazenazena/pixabay)