Origanum vulgare, poznat i kao origano, je aromatična biljka koja se često koristi kao začin u kuvanju, ili u lekovite svrhe. S obzirom na svoju popularnost i svestranu primenu, mnogi ljudi žele uzgajati origano tokom hladnih meseci unutar svojih domova.
To je veoma lako, jer biljka nije zahtevna, a mnogo daje zauzvrat:
Izbor saksije
Odaberite odgovarajuću saksiju ili kontejner za uzgoj origana. Saksija treba imati dobru drenažu kako bi se izbeglo zadržavanje viška vode.
Zemljište
Koristite dobro drenirano zemljište sa visokim sadržajem organske materije. Možete dodati kompost kako biste poboljšali plodnost zemljišta.
Setva semena
Origano možete uzgajati iz semena ili preneti biljku iz bašte. Ako koristite seme, posijte ih ravnomerno po površini zemljišta i blago ih pritisnite rukom.
Svetlost
Origano voli puno sunce, pa mu obezbedite najmanje 6-8 sati svetlosti dnevno. Postavite saksiju na sunčani prozorski prag ili koristite dodatno osvetljenje ako je potrebno.
Temperatura
Origano preferira toplije temperature, ali je tolerantniji na hladnije uslove u odnosu na neke druge biljke. Održavajte sobnu temperaturu između 18°C i 24°C za optimalan rast.
Zalivanje
Zalijevajte origano kada se površinski sloj zemljišta osuši. Održavajte umerenu vlažnost, izbegavajte preterano zalivanje koje može dovesti do truljenja korena.
Prihrana
Prihranite origano blagim đubrivom jednom mesečno tokom vegetacionog perioda. Koristite đubrivo sa balansom hranjivih materija koji podržava razvoj lista.
Razmnožavanje
Origano se može razmnožavati reznicama. Izaberite zdravu granu, odsecite je i postavite u vlažno zemljište. Ovo je odličan način da proizvedete nove biljke.
Pruning
Redovno obrezivanje origana održava biljku bujnom i zdravom. Uklonite suve listove i grančice kako biste podstakli rast novih izdanaka.
Zaštita od štetočina
Povremeno pregledajte biljku na prisustvo štetočina. Ako primetite insekte, preduzmite odgovarajuće mere zaštite.
Uzgoj origana u kućnim uslovima tokom hladnijih meseci omogućava vam da uvek imate svež origano pri ruci za kuvanje. Ova aromatična biljka će dodati ukus i aromu vašim jelima tokom cele godine.
(osnazenazena/pixabay)