Sadnja peršuna u oktobru: Kako dobiti zdrave biljke?

Peršun je aromatična biljka koja se često koristi kao začin u kuvanju i ima brojne zdravstvene prednosti. Sadnja peršuna u oktobru može vam omogućiti pristup svežem peršunu tokom jeseni i zime.


 

Ako sadite peršun u saksijama ili kontejnerima, odaberite saksije dubine najmanje 20 cm kako bi koren ima dovoljno prostora za rast. Obezbedite dobru drenažu na dnu saksije kako bi se izbeglo zadržavanje viška vode. Možete kupiti sadnice peršuna ili ih sami uzgajati iz semena nekoliko nedelja unapred. Sadnice će brže sazrevati nego seme.

Iskopajte rupu u zemlji dubine oko 5 cm i postavite sadnicu peršuna u nju. Razmak između sadnica trebao bi biti oko 15 cm. Lagano zbijte zemlju oko sadnice kako biste je stabilizovali.

Odmah nakon sadnje, obilno zalijte sadnice peršuna. Nakon toga, održavajte zemljište vlažnim, ali izbegavajte preterano zalivanje koje može dovesti do truljenja korena. Peršun voli sunčane do polusenčane pozicije. Tokom jeseni i zime, trebalo bi mu obezbediti najmanje 4-6 sati sunčeve svetlosti dnevno. Peršun je otporan na hladnoću i može podneti niske temperature tokom jeseni.

Setva peršuna iz semena:

Pripremite vrt sa dobro dreniranim zemljištem. Dodajte kompost kako biste poboljšali plodnost zemljišta. Posijte seme peršuna ravnomerno po površini zemljišta. Prekrijte seme tankim slojem zemlje, oko 0.5 cm duboko.

Ostavite razmak od oko 20-25 cm između redova kako biste omogućili biljkama da se šire.

Nakon setve, obilno zalijte zemljište. Održavajte zemljište vlažnim tokom procesa klijanja, što obično traje 2-4 nedelje.

Kada se peršun pojavi u grupama, razredite sadnice na razmak od oko 10-15 cm.

Iako je peršun otporan na hladnoću, tokom jeseni možete razmotriti upotrebu pokrivki kako biste ga zaštitili od mraza.

Peršun će brzo rasti i biti dostupan za berbu u narednim mesecima. Redovno berite listove kako biste podstakli rast i produžili sezonu peršuna. Ovaj sveži začin i zdrava biljka će dodati ukus i hranljivost vašim jelima tokom jeseni i zime.

(osnazenazena/pixabay)

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*
*