Setva spanaća u oktobru – praktični saveti!

Iako se spanać tradicionalno smatra prolećnim i jesenjim povrćem, mnogi baštovani zaboravljaju da spanać može biti izuzetno uspešno uzgojen i tokom oktobra. Ovo zeleno lisnato povrće je bogato hranljivim materijama i može biti odličan dodatak vašoj bašti tokom jeseni.


 

Donosilo nekoliko korisnih saveta za sadnju spanaća u oktobru:

Izbor sorte:

Prilikom odabira sorte spanaća, razmislite o brzini sazrevanja i otpornosti na hladnoću. Sorte koje brže sazrevaju mogu biti idealne za sadnju u oktobru kako biste brže imali berbu.

Priprema zemljišta:

Spanać preferira dobro drenirano zemljište bogato kompostom. Dodajte kompost kako biste poboljšali plodnost i strukturu zemljišta.

Dubina setve:

Setvu spanaća možete obaviti plitko, oko 1-2 centimetra dubine. Setvu pokrijte zemljom i pritisnite lagano kako bi čvrsto stajala.

Razmak između redova i biljaka:

Ostavite razmak od oko 25-30 centimetara između redova kako biste omogućili biljkama da se šire. Između samih biljaka ostavite razmak od 10-15 centimetara.

Zalivanje:

Spanać voli konzistentnu vlažnost zemljišta. Redovno zalivanje je ključno, ali pazite da ne preplavite biljke. Održavajte vlažnost zemljišta, ali izbegavajte stvaranje barica oko biljaka.

Zaštita od mraza:

U oktobru, mrazevi postaju češći. Razmotrite upotrebu pokrivki kao što su agrotekstil ili staklenici kako biste zaštitili biljke od hladnoće.

Redovna berba:

Počnite sa berbom spanaća kada listovi dostignu željenu veličinu. Berba će podsticati nove listove da rastu, produžavajući sezonu.

Hrskav i svež spanać:

Spanać najbolje zadržava svoju hrskavost i svežinu ako se bere rano ujutru.

Sadnja spanaća u oktobru može vam obezbediti sveže i hranljivo povrće tokom hladnijih meseci. Osim što je ukusan, spanać je izuzetno bogat vitaminima i mineralima, posebno gvožđem i folatima. Uživajte u svom domaćem spanaću i dodajte ga u razna jela, od salata do čorbi i smoothija.

(osnazenazena/pixabay)

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*
*